MAJKO STVORITELJEVA, moli za nas!

“I blagoslovi ih Bog i reče im: “Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!“ Ovim riječima Bog započinje suradnju stvaranja svijeta zajedno s nama. Ovim riječima smo tu danas prisutni.

Kada je Marija dobila naviještenje od Gabrijela, da će začeti i roditi sina Božjega, ona u predanju reče; „Neka mi bude po riječi tvojoj!“ Tim riječima Marija odgovora na suradnju s Bogom da bude Majka stvoriteljeva.

Ljudskim razumom, da se predala strahu od osuđivanja, odbačenosti, kamenovanja i svega što ju je moglo snaći ostala bi zamrznuta i ne bi bila sposobna ostvariti Božji plan za spasenje svijeta. Zasigurno se borila s mnogim pitanjima i strahovima, ali pobijedila je sve dajući povjerenje Bogu. On od nemogućeg učini moguće. Uz sva trpljenja progonstva, bježanja, siromaštvo kroz što je trebala prolaziti, vjera i povezanost sa Stvoriteljem pomogla joj je nadvladati sve poteškoće i mogla je primiti utjehu, biti sigurna i radosna u Njegovom krilu.

Marija je uistinu dobila veliku ulogu biti majkom stvoriteljevom – uprisutnila je Boga. Ali taj uprisutnjeni Bog se rodio kao slabo novorođenče koje je našlo toplinu u majčinom zagrljaju, u tom zagrljaju Marija nastavlja ulogu stvoriteljice. Neka zaziv Majko stvoriteljeva u nama odjekne da možemo biti radosni suradnici u stvaranju svijeta.

Svako rađanje je Božje stvaranje svijeta. U novom stvaranju života često se nađemo u raznim nesigurnostima, strahovima, pitanjima, nemogućnostima. A maleni život traži i čeka da udahne, da osjeti toplinu majčina zagrljaja, da primi i pruža bezuvjetnu ljubav. Uzmemo li Mariju kao uzor i sjedinimo li se s njenim križem, križem Otkupitelja, vjerom u Stvoritelja, uistinu dobivamo snagu svetoga Duha koji je i Majku vodio u svim neizvjesnostima i teškoćama. Njenim posredovanjem i zagovorom dobivamo olakšanje i snagu da se borimo za život. Život je najdragocjenija stvar na svijetu. Novi život je rađanje novog svijeta.

Svaki život ima svoju svrhu i vrijedno se boriti za njega u kakvoj god situaciji se nalazili. Makar i znali da nam mač boli može probosti srce i kakvu patnju morali proći, Gospodin daje još veću nagradu i blagoslov za sve koji prihvate Njegovu volju i koji kažu u svemu “neka mi bude”.

Neka mi bude da mi Majka stvoriteljeva bude uzor i snaga da s Bogom mogu izvršiti poslanje i dovesti novu radost svijetu kako je i Marija prihvatila Riječ te donijela spasenje svemu stvorenju.

don Mario Karatović