MAJKO PREČISTA, moli za nas!

Jedan od zaziva Majci Božjoj u Lauretanskim litanijama je i Majko prečista (Mater castissima). Taj se naslov povezuje s prethodnim Majko prebistra (Mater purissima).

Marija je prečista jer u njoj nema ni najmanjeg grijeha. Ona je začeta bez Istočnog grijeha i svih posljedica Adamova grijeha. Marija je takva žena, Majka, čovjek, koja se nikada nije susrela s grijehom. Ona nikada kroz cijeli svoj život nije učinila ni najmanji grijeh. To ne znači da je Zlo nije napadalo i iskušavalo. No ona se uvijek s velikom lakoćom mogla tome oduprijeti.

Marija je žena iz Raja. Ona je slika Eve prije grijeha. Raj je stvarnost ljudske sreće i Božje blizine. Nije važno koje su njegove geografske koordinate. Važna je činjenica da je u rajskom vrtu cvjetala potpuna sreća i ispunjenje. Marija je imala tu sreću i Božji blagoslov te izabranje u Božjem planu spasenja da se rodila i živjela bez grijeha. Ona je slika vječne sreće, čistoće koja se može shvatiti vrlo široko. Nije poput Eve „nasjela“ na đavolsku laž. Bila je izložena iskušenjima (bijeg u Egipat, Isus u Hramu, proročanstva o maču boli koji će probosti njezino srce), ali nije se predala đavolskom iskušenju. Ona je suprotno od Eve, đavlu rekla „ne“.

Marija nikada nije napustila rajski vrt. Mi smo ga svi napustili. To je bilo potrebno kako naši grijesi ne bi ostali zauvijek, u vječnosti, jer je u raju sve bilo zauvijek. Ni čovjek nije trebao umrijeti. Smrt je došla samo zbog toga da se skrati izgnanstvo iz raja zbog grijeha. Marija s dušom i tijelom nije izašla iz Raja. On je tu s njim ujedinjena.

Bog je u svojem naumu pripremio mjesto, nalik raju, iz kojeg će doći Spasitelj. Budući da je Isus sličan nama u svemu osim u grijehu, Marija je slična nama, a slobodna od grijeha. Njezina prečista utroba postala je nalik raju iz kojeg dolazi Isus Krist.

Pogledajmo darove koje svatko od nas posjeduje. Ti darovi su nam darovani kako bismo bili sretni. Marijn dar je bila potpuna čistoća srca. Njezin dar prelazi i na tebe! Pogledaj koji su tvoji darovi. Druga stvar koju trebamo primiti od Marije je njezino čisto srce. Ona zna grijehu reći „NE!“ i u tome je ustrajala. Naučimo i mi reći Zlu „NE“. To je tajna naše sreće.

Majko prečista, moli za nas!

p. Arkadiusz Krasicki