MAJKO PREBISTRA, moli za nas!

Majko naša…

Marijo, majko svih ljudi, tebi se utječemo kao onoj koja nam pokazuje vrijednost svakog ljudskog majčinstva. Ti koja si postala Majkom Božjom očituješ vrijednost i uzvišenost majčinstva u Božjim očima. Božansko vrednovanje majčinstva prelazi od Tvoga majčinstva na sve žene i majke. Svaka žena koja postaje majka poprima posebno dostojanstvo. Marijo, tvoje majčinstvo uvijek ostaje znak prihvaćanja, slika krila koje štiti život i omogućuje rast. Tvoj majčinski poziv razumijeva i odgajanje. Od tebe Isus posjeduje crte karaktera, obrise lica, srce koje suosjeća za drugoga. U Isusovu životu prepoznajemo tebe Majku njegovu.

Tvoja slika Majke ne govori nam samo o tjelesnom majčinstvu, ti si uzor i duhovnog majčinstva. Ono je plod tvoje suradnje s Bogom u djelu spasenja. Ti si postala Majkom Božjom kako bi postala majkom svih ljudi.

Marijo, tvoje duhovno majčinstvo označuje uzornost, poniznost i suradnju s Bogom. Ti si za sve vjernike, za sve žene i majke, savršen uzor i primjer kršćanskoga življenja. Tvoj sin Isus govori: „Tko god vrši volju Božju, on mi je brat i sestra i majka.” (Mk 3, 35) Samo onaj koji vjeruje može biti „majka” Božje prisutnosti u svijetu.

Božja ljepoto….

Crkva nam u lauretanskim litanijama primjenjuje riječi iz Pjesme nad pjesmama „sva si lijepa“ (Pj 4, 7), kojom slavi tvoje izuzeće od istočnoga grijeha. Ti si prebistra, prečista, neoskvrnjena! Dok grijeh razdvaja, udaljuje nas jedne od drugih, čistoća tvoga majčinskog srca sve nas privlači k tebi.

Bistrina Tvoga srca i pogleda uči nas da pred Tebe možemo iznijeti ono najintimnije, ono što najviše obuzima naše srce. Ono što se mnogi zbog nelagode ili stida ne usude ponekad povjeriti ni svojim najbližima, to mogu povjeriti Tebi koja si sva čista i lijepa. Pred Tobom, zbog tvoje božanske bistrine srca i pogleda, čovjek se ne boji pokazati u svojoj slabosti, predati svoja pitanja i svoje dvojbe, izreći svoje nade i svoje najtajnije želje.

Tvoja majčinska ljubav razoružava u nama svaki vid oholosti; osposobljava da se vidimo u svoj istinitosti, da se obratimo i svojim životom dadnemo slavu Bogu. Ti nas ponizne i skrušene, srcem čiste i raskajane želiš dovesti svome Sinu. Zagovaraj nas i hrabri Majko prebistra, da idući za tvojim Sinom postignemo duhovnu bistrinu srca i da jednog dana Boga gledamo.

Tebi se utječemo…

Marijo, ti svjesno i slobodno postaješ majka i time pokazuješ kako svaka žena i majka može ostvariti jedinstven susret s Bogom bez bojazni da će pri tom izgubiti svoju slobodu. Tvoje majčinstvo u duhu govori nam kako svaka žena i majka, zapravo, svaki vjernik, po vjeri, slušanju i vršenju Božje riječi, može biti Kristova majka. Ti si pralik svim vjernicima „u redu vjere, ljubavi i savršena jedinstva s Kristom” (LG 63). Svojim životom očituješ nam beskrajnu ljubav Božju i pozivaš sve kršćane, žene i majke, da se povjere Bogu i dopuste da ih obuzme njegova ljubav. Marijo tebi se molimo i utječemo kako bi u tebi pronašli pravu vjeru i utjehu, radost i ljubav, sigurnost i mir, na izvoru tvoga Bezgrešnoga srca koje je prebistro, prečisto i neoskvrnjeno. Amen.

 

fra Antonio Mravak