MAJKO NEPOVRIJEĐENA, moli za nas!

Tko zaista i u skladu s istinom,… ne ispovijeda da je sveta i uvijek djevica i bezgrešna Marija Bogorodica, budući da je zaista i uistinu nepovrijeđeno rodila samog Boga,… a da je njezino djevičanstvo i nakon poroda ostalo nerazoreno, neka bude osuđen.

Crkva je na saboru u Carigradu 553. godine ispovjedila vjeru u Marijino djevičanstvo, a papa Martin je na sinodi u Lateranu 649. godine to i potvrdio.

Što za mene kao vjernika, kao katolika znači da je Marija začeta bez grijeha? Što znači da je njezino djevičanstvo ostalo nepovrijeđeno i u porodu i nakon poroda?

Blažena Djevica Marija kao najčistije, najsavršenije Božje remek – djelo postaje naš put k Bogu. Sva naša djela, koliko god bila dobra i velika, nesavršena su i nečista, iskvarena sebeljubljem. Tada nastupa Marija, i ako s njom računamo u svom putu prema Bogu, ona čisti naša djela od svake nečistoće, uljepšava ih i čini ih ugodnima Presvetom Trojstvu.

Marijine ruke koje se nikada nisu okaljale u ovome životu, čiste naše darove koje prinosimo Bogu i zato je blagoslovljena i sretna svaka ona duša koja u ovim posljednjim vremenima preko djevičanskih i prečistih ruku naše Gospe ide k Bogu.

Sveti Ljudevit Montfortski to opisuje lijepim primjerom; kada bi koji seljak htio zadobiti kraljevo prijateljstvo i naklonost, pošao bi kraljici i poklonio joj jabuku, jedini njegov prihod, da ju ona prinese kralju. Kraljica bi tu jabuku stavila na zlatni tanjur i onda bi je prikazala kralju u seljakovo ime. Jabuka, koja je nedostojan poklon i prinos kralju, postaje dostojanstven dar njegova Veličanstva s obzirom na zlatni tanjur na kojemu stoji i na osobu koja ju prikazuje. Zato je i sv. Bernard svim dušama koje je vodio putem savršenstva preporučivao samo jedno: „Kada misliš štogod prinijeti Bogu, nastoj to prikazati preko prečistih i predostojnih Marijinih ruku, ako ne želiš biti odbijen!”

Draga moja Majko, vidim da ne mogu bez tvoje pomoći, stoga te nebrojeno molim: Marijo, nepovrijeđena moja Majko, ukloni od mene svaku napast i svaki grijeh koji me priječi da se savršeno sjedinim s dragim Bogom. Shvaćam da ako želim imati djelovanje Duha Svetoga u sebi, da trebam imati Tebe, njegovu vjernu i nerastavljivu Zaručnicu. Nepovrijeđena Posrednice svih milosti, izmoli mi čisto srce!

 

o. Marko Maglić