MAJKO NEOSKVRNJENA, moli za nas!

Riječ majka označava najdublju bliskost i intimnost koju jedna osoba – majka može imati prema drugoj osobi – djetetu. Koliko puta u životu smo nekome rekli: ti si mi u mislima ili nosim te na srcu? S djetetom u majčinoj utrobi ove se riječi potpuno ostvaruju. Još više od toga dijete je stvarno ne samo u majčinim mislima niti ga ona samo nosi već je ono dio nje. Dvije osobe u jednom čovjeku.

I Bog od nas očekuje takvu bliskost u kojoj smo s njime povezani kao začeto dijete s majkom. Jedina stvar koja može razdvojiti to dvoje savršeno povezanih osoba jest grijeh. On je taj koji oskvrnjava našu dušu i udaljuje nas od Boga i od drugih. Naša grešna oholost ne dopušta nam bliskost ni s Bogom ni s braćom i sestrama.

Kako bi nam pokazao primjer svoje bliskosti s nama, sam Bog je s nama ljudima ostvario to najintimnije sjedinjenje dviju osoba, majke i sina. Pripremio je sebi savršenu osobu koja se nije od njega niti najmanje odijelila. Za svojega bezgrješnog Sina pripremio je Bezgrješnu Majku, Majku neoskvrnjenu.

Vjerujemo da je Otac našu Majku Mariju, ljubavlju Duha Svetoga, već u samom trenutku Majčinog začeća oslobodio prokletstva istočnoga grijeha i time pripremio savršeno biće koje će moći ući u odnos s njegovim Sinom. „Bog je to mogao, to je dolikovalo, dakle, Bog je to i učinio“, definicija je dogme o Bezgrješnom začeću.

Bezgrješna i neoskvrnjena Isusova Majko, ne samo da si tako mogla ući u najiskreniji i najintimniji odnos sa svojim Stvoriteljem, već tako čista i bezgrješna svojim prečistim srcem možeš ući u najiskreniji i najintimniji odnos sa svakim od nas. Jer nemaš grijeha, tebe Bezgrješnu ništa ne udaljava od Boga, ali ništa te ne udaljava niti od nas drugih.

„Blažena si jerbo sva si čista, zmijin dah ne okuži ti grud.“ Ti neoskvrnjena i prečista očisti, molimo te, i nas kako bismo po primjeru tvojega neoskvrnjenog srca i mi mogli neoskvrnjeni ući u najintimniji odnos s Bogom. Amen.

fra Ivan Penava