MAJKO KRISTOVA, moli za nas!

Majka Kristova. Žena koja je rodila našeg Spasitelja. Naša majka Marija. Kolika je to milost da mi Kristovu Majku možemo zvati svojom majkom. Kolika je milost da znamo da u svakom trenutku postoji majka koja za nas brine, majka koja za nas moli, majka koja nas voli!

U jednom razgovoru s framašima postavio sam im pitanje: „Jeste li ikada bili voljeni, odnosno jeste li ikada osjetili nečiju ljubav?“ Većina njihovih lica se ozarila i razvukli su osmijehe. Ali jedno lice je ostalo ozbiljno i pojavila se suza u oku. Framaš je digao ruku i hrabro tužnim glasom rekao: “Ja nikada nisam osjetio da me netko voli.” Bol koju je on osjećao u tom trenutku se razlijevala prostorijom. Tišina je bila glasna. Krenuli smo čitati evanđelje o Isusovom navještenju. „Nato Marija reče: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1, 38)” Prvi trenutak u kojem je Isus osjetio majčinsku ljubav, bio je onaj kad je Marija odlučila prihvatiti blagoslov koji joj je Bog poslao preko djeteta koje treba roditi.

Svatko od nas je osjetio ljubav barem u onom trenutku kad je njegova majka saznala da je trudna i odlučila ga roditi. Spoj Božanske ljubavi koja daje i ljudske koja prima dar, koja prima blagoslov zove se Majka.

Žena koja se odrekla svoje volje i planova i odvažno prihvatila plan Božje ljubavi u svom životu. Upustila se u neizvjesnost hoće li je njen zaručnik odbaciti? Hoće li je društvo osuditi? Kako odgajati nekoga kome je otac Bog? Što mu reći, što napraviti? Kako zadovoljiti očekivanja? Što mu dati, a što uskratiti?

Ljubav, strpljenje i pouzdanje u Boga bili su neograničeni. Kad blagoslov Božji prihvaćamo, postajemo oni koji blagoslivljaju, a kad ljubav Božju prihvaćamo postajemo oni koji ljube. Ako tražimo riječ koja ima isto značenje kao ljubav onda je to Majka naša i Majka Kristova.

 

fra Ante Bešlić