MAJKO DIVNA, moli za nas!

Arkanđeo Gabrijel je navijestio Djevici Mariji da će po sili Duha Svetog začeti i roditi Sina Božjega. Povjerovala je i na njegov navještaj je odgovorila fiat, to jest neka mi bude po riječi tvojoj. Plod Marijine vjere je Isus Krist.

Preporođeni u Isusu Kristu i ujedinjeni po Duhu Svetom, molimo zdušno Boga, Oca života, na različitim krajevima našega planeta, za prestanak pobačaja u svijetu po zagovoru Blažene Djevice Marije. Među inim nazivima koja joj pridajemo u Lauretanskim litanijama obraćamo joj se i zazivom »Majko divna, moli za nas!« Zaziv Lauretanskih litanija ima višestruko značenje: u jednom trenutku je izraz prošnje, u drugom čas hvale, u trećem čin vjere.

Naše divljenje Mariji je uzrokovano, bez daljnjega, njezinom ljepotom, kao što piše u Pjesmi nad pjesmama: »Sva si lijepa, prijateljice moja, i nema mane na tebi.«

Ali, kršćansko divljenje Mariji je prije svega čin vjere utemeljen na činjenici da je Bog odabrao Mariju za svoje sjedište, odnosno za mjesto svoga prebivališta (cf. Ps 132, 13). Ovaj zaziv je usko povezan sa zazivom »Sveta Bogorodice, moli za nas!«, kojim ispovijedamo vjeru u bogomajčinstvo Djevice Marije i naglašavamo povezanost Marije s Crkvom, Kristovim mističnim tijelom.

Svjedoci smo kako određeni udovi Kristova mističnoga tijela, kao i oni koji nisu njegovi članovi, sudjeluju i pristaju na abortus, što zbog pogrešnih uvjerenja, što zbog obmana, što zbog straha, što zbog neznanja, što zbog pritisaka. U svakom slučaju, oni trpe teške i bolne posljedice svoje odluke do te mjere da si ne mogu oprostiti i iz tog razloga tonu u očaju.

Dok budemo molili krunicu, mislimo na njih kao i na sve one koji se dvoume između rođenja djeteta ili njegova pobačaja. Molimo Svetu Trojicu da se po zagovoru Divne Majke Marije u ženama probudi majčinstvo i u muškarcima očinstvo kako bi oni koji su počinili pobačaj mogli sebi oprostiti, a budući roditelji bili zadivljeni životom djeteta kojeg im Bog daruje, te se naposljetku mogli radovati ljepoti, uzvišenosti i nevinosti svoga djeteta kad se rodi.

Vječna je ljubav Božja!

 

don Renato Mrčela