DJEVICE PREMUDRA, moli za nas!

O premudra Djevice, Službenice i Kraljice, potiči i pouči nam srce i um da budemo svjesniji kako je prevažno znati i živjeti istinu da čovjek ne biva mudar bez poslušnosti izvoru Mudrosti. Onome koji tu istinu s ljubavlju sluša, tome se uljepšava duša, a onome koji ne sluša, tome se kvari duša. Ti si vazda djevica dušom i tijelom, a to odražava tvoju čistoću i kakvoću ljubavi koja istinom sjaji. Zovemo te premudra, jer to i jesi. U tom naslovu odražava se čudesna zbilja da se iz čaše tvoga života prelijeva sva milost, a samim tim i sveta mudrost. Tko da ti se ne divi i ne poželi te slijediti, o razborita Djevice, kad te kao takvu susretne i upozna, te srce svoje Srcu tvome skroz na skroz otvori da ga oblikuješ i okrijepiš, prosvijetliš i upraviš.

Nakon malog razgovora s našom Majkom i tebi se, dragi brate i sestro, obraćam riječima našega predragog blaženika: „Pravi će Ju (Gospu) katolik zazivati svaki dan kao mudru učiteljicu života. Izraelski se je narod ponosio s kraljem Salomonom, kojemu u mudrosti nije bilo ravna na zemlji. Mi imamo razloga da se još više ponosimo s Onom koju Sveta Crkva zove Djevice premudra i Prijestolje mudrosti! O, koliki bi od onih ljudi, koji danas plaču i tuguju nad ruševinama svoga života bili sretniji da su se na vrijeme preporučili ovoj Majci dobrog savjeta!“ (bl. Alojzije Stepinac)

Bezgrješna i premudra Presveta Marija itekako obilno pridonosi jasnoći i bistrini srca i uma nas grješnih ljudi, prosjaka mudrosti. Naime, razboritost je jedna od stožernih krjeposti koja primjereno, tj. na odgovarajući način, upravlja i drugim vrlinama; pruža ispravan uvid o stvarima koje treba izvršiti, a koje izbjegavati (usp. Sir 32, 19; Izr 8, 14), a tu se nerijetko kiksa i u mladosti i u starosti. Blaženu Djevicu Mariju karakteriziralo je sljedeće obilježje prave i postojane bogolike ljudskosti: „Uvijek biti budan, na oprezu, pun žara, moći djelovati ne samo bez grijeha već i na najbolji mogući način, u raznolikim svakodnevnim okolnostima, to sve obilježava život neumorne brižljivosti. No, za ovakav je život mudrost najznačajnija vrlina. Stoga je zbog boli i patnje njenog zemaljskog hodočašća možemo zazivati Virgo prudentissima.“ (sv. John Henry Newman)

Odakle, kamo i zašto živjeti…?! – pitanja su koja vape za vrelom mudrosti. Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi, mudro zbori naš narod. Nju zdušno nasljedovati znači krotko i hrabro hoditi po istini u ljubavi! O „sretne li duše kad je zaposjedne i njome upravlja duh Marijin jer je taj duh tako blag i jak, revan i razborit, ponizan i srčan, čist i plodan…“ (sv. Ljudevit G. M. Montfortski)

Djevice ti premudra, od Boga Trojedinoga, izmoli nam istinske i blažene poniznosti i mudrosti ljubavi sada i za vazda! Amen.

don Ante Mate Antunović