DJEVICE HVALE DOSTOJNA, moli za nas!

Zbog čega Marija zaslužuje hvalu?

Marija je često i na različite načine slavila i hvalila Gospodina. Kao vjerna Židovka jamačno je često molila i pjevala psalme među kojima su mnogi psalmi pohvale Gospodinu, njegovoj dobroti, njegovim silnim djelima i dobročinstvima. I mi ih trebamo moliti i pjevati. Marija je, međutim, ispjevala i svoj „psalam“, svoju pohvalnu pjesmu Gospodinu u kojoj je veličala njegova silna djela koja je učinio njoj i njezinom narodu.

U Lauretanskim litanijama istaknute su mnoge Marijine vrline. Zbog tih svojih vrlina ona je omiljela Gospodinu te on rado uslišava molitve kad ona posreduje i moli za nas. Ona nam, stoga, može izmoliti puno milosti, jer je i sama bila puna milosti. I zato naš odgovor moli za nas na litanijske zazive treba biti molba žarka i puna pouzdanja.

U Gospinim litanijama je i zaziv Djevice hvale dostojna, moli za nas! Mislim da Marijini štovatelji dobro znaju zbog čega je ona hvale dostojna! Kad netko učini neko dobro, on zaslužuje pohvalu i takvu ćemo osobu rado pohvaliti drugima. Marija je hvale dostojna jer je bez grijeha začeta, jer je Bogorodica, jer je na nebo uznesena i mogli bismo nabrojiti još puno onoga zbog čega zaslužuje pohvalu i zbog čega zaslužuje da je pred drugima hvalimo. No, mogao bi netko reći pa to je sve Božje djelo u njoj i po njoj, u tome nema njezine zasluge. Ona je sve to zahvaljujući Božjoj milosti.

Međutim, nitko neće zanijekati njezine zasluge ako istaknemo njezino dragovoljno prihvaćenje Božje ponude da postane majkom Emmanuela! Njezino prihvaćanje volje Božje riječima: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj, imalo je u njezinom životu mnoge radosne i bolne posljedice. Ona je ostala postojana u svojoj spremnosti da vrši volju Božju do kraja. I zbog toga je Velika i zbog toga zaslužuje našu hvalu!

U svjetlu zaziva Djevice hvala dostojna, možemo promatrati sve žene-majke. Svaka žena koja je devet mjeseci pod srcem svojim nosila svoje čedo i rodila ga zaslužuje našu pohvalu. I trebali bismo svakoj trudnici u susretu reći s Elizabetom: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje. A od Marije možemo naučiti kako slaviti, hvaliti, blagoslivljati i veličati Gospodina; kako trebamo osluškivati poticaje Duha Svetoga te uvijek i u svemu vršiti Božju volju, pa ćemo i mi zaslužiti pohvalu od Boga i ljudi.

vlč. Andrija Anišić