SVETA MARIJO, moli za nas!

Svetost je u Starom zavjetu bila oznaka koja se mogla pripisivati samo Bogu. Samo On je onaj koji je triput svet. To znači odvojen od onoga što je ljudsko i zemaljsko, ništa grešnoga ili nečistoga njega se ne dotiče. Samo On jest i ostaje jedini izvor svetosti. Možda se zato ponekad mogao učiniti dalekim i nedostižnim, iako je svoju blizinu neprestano iskazivao svim naraštajima. U Isus Kristu nam je, postavši jedan od nas, na radikalan način pokazao svoju blizinu. Dao nam je pristup u svoju svetost. Još više, Isus nas poziva da budemo sveti kao što je svet Otac naš nebeski.

Dok Mariji iskazujemo čast i vjernost, kao da je stavljamo uz bok Božje svetosti. I ne činimo krivo jer ona je od Boga izabrana i ona nam pokazuje da živjeti od Boga i njegove blizine znači neprestano slušati one riječi Ne boj se! Bogu ništa nije nemoguće. Vjerovati tim riječima. I živjeti od njih. Zato kad zazivamo sveta Marijo u nama se ne javlja slika nekoga tko je dalek, nedostižan ili do koga ne možemo pristupiti jer je svet, a mi smo grešni. Svetu Mariju osjećamo kao svoju, u njenom životu prepoznajemo sebe posebno kad se nad životom nadviju pitanja A kako će to biti? Tada svoj pogled upravljamo svetoj Mariji, vjerujući u njezin moćni zagovor. Kad se osjećamo slabi i nemoćni i tada gledamo u svetu Mariju i sjećamo se da na malenima i poniznima Bog čini velika djela, samo je potrebno reći Evo službenice tvoje, Evo sluge tvojega. Marijina svetost pokazuje se na poseban način i u trenucima radosti, ona zna radosno klicati Veliča! priznajući da sva slava pripada Bogu i ne pripisuje sebi nikakvu zaslugu. Sveta Marija nam tako nije daleka i nedostižna nego baš naprotiv, njenu svetost prepoznajemo u svakom trenutku života, njena svetost ohrabrenje je i nama da i mi u svojim životima možemo radosno odgovarati na Isusov poziv da budemo sveti.

Sveta Marijo! Ohrabri nas i nježno nas potiči na svetost da ne klonemo i da se ne prestrašimo. Velik je to poziv i odgovornost, ali osjećamo, jedino tada smo do kraja ispunjeni. Sveta Marijo, vodi nas putem svetosti i moli za nas!

don Ivan Marić